De verschillende disciplines

Binnen KRC bieden we verschillende disciplines aan. Wanneer je net begint dan start je met vrijrijden. Hierin leer je schaatsvaardigheid ( overstappen voor- en achteruit, verschillende passen, sprongen en pirouetten). Wanneer je bepaalde basisvaardigheden beheerst dan kijkt de trainster of je klaar bent voor je eerste wedstrijd en krijg je een kür. Dit is een soort dans op rolschaatsen met verschillende  verplichte elementen zoals sprongen,  pirouetten en patronen op een muziekje. Wanneer je op wedstrijd mag, is afhankelijk van de vorderingen die je maakt in de training. De één leert het allemaal wat sneller dan de ander. Daardoor kan het voorkomen dat iemand die korter lid is eerder op wedstrijd kan dan iemand die al langer lid is. Dat is niet iets om je zorgen te maken. Het is een moeilijke sport.

Wanneer je schaatsvaardigheid goed genoeg is, wordt ook gekeken of je eventueel kan beginnen met roldansen. Het roldansen bestaat uit “verplichte” dansen op voorgeschreven muziek. De muziek staat vast en de dans en passen ook. In een wedstrijd doet iedere deelnemer in een bepaalde klasse exact dezelfde dans. Voordat je zover bent dat je met deze discipline kunt beginnen, ben je echter al een poosje bezig. Je schaatsvaardigheid moet echt goed zijn.

Op het trainingsrooster zie je ook de discipline figuren staan. Deze discipline bieden we aan een beperkte groep leden aan. Nieuwe leden kunnen hier niet meer op instromen. Deze discipline wordt steeds minder beoefend en heeft binnen de vereniging een “sterfhuisconstructie”.

Naast bovenstaande individuele disciplines bieden we ook showrijden aan. Ook hiervoor moet je al een poosje rolschaatsen en een goede schaatsvaardigheid bezitten. Showrijden vindt plaats in een showgroep. We hebben verschillende groepen in verschillende leeftijdscategorieën. Voor de selectie wordt gekeken naar schaatsvaardigheid en uitstraling. Ieder jaar vinden eind januari/begin februari de Nederlands kampioenschappen showrijden plaats. KRC doet hieraan mee in verschillende categorieën ( jeugdgroep, jeugdkwartet, grote groep, kleine groep en groot kwartet). Voor de samenstelling van de groepen zijn internationale regels over de leeftijden en aantal deelnemers per groep. Binnen Nederland zijn er voor twee uitzonderingen qua leeftijd. Dat zijn de jeugdgroep en jeugdkwartet. De groepen die niet voldoen aan de minimum leeftijd mogen wel meedoen met de NK maar niet met een EK. Deze groepen zijn er om ervaring op te doen voor leden en voor de doorstroom. Ieder jaar na de NK worden er nieuwe selecties gemaakt. Voor veel leden altijd een spannend moment.

Of je wordt geselecteerd is afhankelijk van je schaatsvaardigheid, uitstraling en inzet. De meeste leden zijn al een paar jaar lid voordat ze hiervoor in aanmerking komen.

Naast bovenstaande wedstrijd-disciplines hebben we ook een recreantengroep. Deze groep is speciaal voor rolschaatsers vanaf 18 jaar die geen ervaring hebben met rolschaatsen maar het wel heel leuk vinden om de sport te gaan beoefenen. Daarnaast is deze groep ook voor 18-plussers die al wel ervaring hebben binnen het rolschaatsen, niet meer willen deelnemen aan wedstrijden maar wel willen blijven schaatsen. In de lessen wordt aangesloten bij de wensen van de individuele rijd(st)er. De een wil graag leren roldansen, de ander juist leren springen of pirouettes draaien. Binnen de groep mag je zelf aangeven wat je leuk vindt. Ook het gezamenlijk maken van een shownummer behoort tot de mogelijkheden.

De vrienden van KRC Rolling