De geschiedenis van het rolschaatsen

De officiële uitvinder van de rolschaats blijkt de Belg Joseph Merlin te zijn. Een instrumentmaker, geboren in Huys, België op 17 september 1735. In 1770 verhuist Merlin naar Londen en wordt hij directeur van Cox's Museum Spring Garden. In dit museum worden allerlei muziekinstrumenten van Merlin tentoongesteld waaronder orgels, piano’s en klavecimbels. In 1759 hij introduceerde de rolschaats tijdens een gekostumeerd bal in Londen. Tijdens zijn presentatie kwam hij tot de ontdekking dat er niet aan gedacht was hoe tot stoppen te komen, zo valt af te leiden uit dit krantenknipsel uit die tijd:

"Eén van Merlin's ingenieuze uitvindingen was een paar rolschaatsen bedacht om met behulp van kleine metalen wieltjes voort te bewegen. Uitgerust met deze rolschaatsen en een viool, nam Merlin deel aan één van de fameuze verkleedpartijen bij Mrs. Corneily in Carlisle House , Soho Square. Al rolschaatsend begaf Merlin zich tussen de feestgangers. Hij was echter nog niet op de hoogte hoe hij zijn evenwicht moest bewaren op de rollende schoenen en ook het bepalen van de juiste richting was een groot probleem. Gevolg was dat hij met volle snelheid tegen een dure spiegel knalde. Spiegel ter waarde van 500 pond in duizenden kleine stukjes, zijn viool volledig kapot en Joseph zelf was op meerdere plaatsen gewond."

Meer leuke rolschaats weetjes uit het verleden? Bezoek eens de volgende website:

www.rollerskatingmuseum.com

 

James Plimpton (1828-1911)

Amerikaanse uitvinder die in de negentiende eeuw de vierwielige rolschaats uitvond. Plimpton, geboren in Medfiels Massachussets, ontving in 1863 patent op zijn uitvinding.

Voor de vierwielige rolschaats van Plimpton werd er al wel gerolschaatst. In 1743 vond John Merlin Wallonnië namelijk al de in-line rolschaatsen uit waarbij de wielen zich achter elkaar bevonden.

Het nieuwe type van Plimpton was een stuk veiliger dan deze in-line rolschaats en had bovendien een veerconstructie waardoor er makkelijk bochten gemaakt konden worden.

De rolschaats van Plimpton

Rolschaatsen werd nog populairder dan het al was. Plimpton richtte daarop de New York Rolschaats Vereniging op waar snelheids- en langeafstandswedstrijden werden gehouden

 

De vrienden van KRC Rolling