Ik zal eerlijk toegeven dat ik tot een paar weken geleden nog nooit had gehoord van kunstrolschaatsen. Er zullen nog wel meer sporten zijn, die ik niet ken, maar mijn verbazing was toch wel groot toen ik werd benaderd om iets te schrijven over deze sport op deze site.

Op het moment van schrijven zit ik op een prachtige, buitenbaan in Budapest beroepsmatig te kijken naar het Europees kampioenschap schaatsen. Recht voor mijn neus staat direct naast de baan, een schitterend kasteel dat dienst doet als museum. Daar begint een stadspark. Links van mij en aan het uiteinde van de baan loopt een lange laan vanuit de oostkant van de stad, het centrum in van de Hongaarse hoofdstad. Op een brug staan zo’n honderd mensen toe te kijken naar wat hier gaande is.

Een uur of anderhalf voordat dag 2 van het EK schaatsen begon, maakte ik een wandeling over die brug en raakte in gesprek met een aantal mensen dat toe stond te kijken. Het bleek te gaan om een Nederlands koppel dat al jaren in Budapest woont, met hun Hongaarse huisvrienden. Op de vraag wie Sven Kramer was, bleef een antwoord van de Hongaren uit.

Zij hadden geen idee. Erwin Koeman, die kenden ze wel. Een aantal andere voetbalnamen passeerden de revue. Agota Toth dan, de enige deelnemer met Hongaarse nationaliteit? Nee, kenden ze ook niet. Kornel Pajor, die in een ver verleden wereldkampioen allround was, die was bekend. Ergens hadden ze die naam gehoord. Maar meer wisten ze niet van deze man die overigens ook aanwezig is als eregast tijdens dit toernooi.

Toch stonden de Hongaren toe te kijken op de brug. In de zon met niet al te veel wind in de nek, was het immers prima uit te houden en het was weer eens wat anders op de vrije zaterdagmiddag.

Zo moet het eigenlijk ook voor mij maar eens gebeuren om spontaan of onverwacht geconfronteerd te worden met een sport als kunstrolschaatsen. Ik kan me voorstellen dat het voor de sporters die deze discipline op topniveau bedrijven, best vervelend is om niet de aandacht te krijgen, die ze zouden willen.

Er komt van alles bij kijken om dat te realiseren. Een gratis tipje van mijn kant voor de nationale bond: probeer een toernooi te organiseren in een voetbalvrij weekend. Zorg voor – op z’n minst nationaal – een topbezetting en voor een mooie ambiance. Wellicht lukt het dan om vele mensen, zoals de Hongaren hier op de brug in Budapest, te verrassen met de schoonheid van het kunstrolschaatsen.

Sebastiaan Timmerman is sportverslaggever voor radio NOS, waarbij hij langebaan schaatsen en wielrennen "doet". Tevens zal hij komende zomer verslag doen vanaf de Olympische Spelen in Londen.

De vrienden van KRC Rolling