Van 29 tot en met 31 mei werd door Rolling ’90 de internationale roldanswedstrijd Crystal Tulip Competition georganiseerd. Aan dit evenement deden maar liefst 113 rolschaatsers mee uit Nederland, Duitsland, Engeland, België, Frankrijk en Portugal.

 

Namens KRC Rolling deden 7 leden mee. Dat waren in de klasse mini’s Yentl, bij de espoirs Kim en Karen en bij de cadetten Kylie, Daphne, Eylisch en Merel.

 

Op donderdag werd er gestart met de trainingen zodat de deelnemers alvast kennis kunnen maken met de locatie, de vloer en de overige deelnemers. De trainingen werden deze dag begeleid door Megan die wat hulp kreeg van Arnaud Mercier en Rona Dijkema. Voor de een ging de training wat beter dan voor de ander, maar over het algemeen was iedereen tevreden over hoe het was gegaan. Na de training was er nog een showtraining. Tijdens deze showtrainingen werd er door alle deelnemers een shownummer onder begeleiding van Rona geoefend wat tijdens het gala aan het publiek getoond gaat worden.

Op vrijdag werden de verplichte dansen verreden door alle klassen. Qua jurering heeft dit wel wat overeenkomsten met het figuren. Per dans is er maar een jurywaardering. Omdat het bij verplichte dansen gaat om een vast patroon waar op vaste plaatsen een bepaalde pas of beweging moet worden uitgevoerd en dan ook nog op maat van de muziek kan een fout al voor behoorlijk wat puntenaftrek zorgen. En het is extra lastig als je niet gezegend bent met een goed ritmegevoel.

Voor KRC waren als eerste Kim en Karen  in de klasse espoirs aan de beurt. Na afloop hadden ze wat gemengde gevoelens. Kim stond op een voorlopige 20e en Karen op een 23e plaats in een sterk deelnemersveld van 28.

Hierna waren de cadetten aan de beurt. Daphne en Kylie lieten een paar mooie verplichte dansen zien. Helaas kreeg Kylie een penalty omdat ze te lang stilstond toen de muziek al was begonnen. Je blijkt binnen de 24 maten te moeten starten. Daphne staat na de verplichte dansen op een 17e plaats en Kylie 18e van de 23 deelnemers. Merel reed voor het eerst een danswedstrijd dus voor haar was alles nieuw wat het extra spannend maakte. De wals ging redelijk en de foxtrot ging de eerste twee rondjes voor haar doen heel goed. Helaas ging ze in het laatste stuk buiten de maat. Ook Merel kreeg een penalty voor het te laat starten. Merel stond hiermee op een 20e plaats.

Bij Eylisch ging de wals goed en ook het eerste rondje van de foxtrot ging prima. Helaas werd ze uit evenwicht gebracht door een slippertje waardoor ze de moed opgaf en de rest van de foxtrot niet goed meer oppakte. Hierdoor eindigde ze op een voorlopige 21e plaats.

Na de cadetten was het tijd voor de verplichte dans bij de mini’s. Yentl reed twee prima dansen maar de wegen van de jury zijn binnen de sport soms ondoorgrondelijk. De punten waren lager dan verwacht. Desondanks eindigde Yentl binnen de top 10 met een prachtige 9e plaats in een deelnemersveld van 19.

De zaterdag beloofde een lange dag te worden. In de ochtend was het als eerste tijd voor de vrije dansen bij de cadetten. Bij de vrije dans zijn rijdsters vrij in muziekkeuze en uitvoering. Uiteraard moeten de elementen wel voldoen aan een bepaald niveau in de betreffende klasse. Ook mag er in de vrije dans een sprong en een pirouette zitten waarbij niet alle pirouetten en sprongen zijn toegestaan.

Daphne reed een prima vrije dans en kreeg een goede jurywaardering Zij eindigde uiteindelijk in haar klasse op een hele mooie 16e plaats. Ook Kylie reed haar vrije dans met overtuiging en eindigde als 17e in het eindklassement.

Eylisch reed met veel plezier haar country en westerndans en wist een paar plaatsjes te klimmen in de eindnotering en eindigde als 19e.

Merel reed een nette dans, helaas voerde ze in het laatste stuk de elementen te snel uit waardoor het wat slordiger werd. Zij eindigde op een 21e plaats.

Na de cadetten waren de espoirs aan de beurt. Karen reed een hele goede vrije dans maar ook hier werd de jurywaardering niet helemaal begrepen. In het eindklassement eindigde zij als 17e waarmee zij toch een paar plaatsen is geklommen. Ook Kim reed haar dans met veel overtuiging en uitstraling. Zij eindigde als 15e en is hiermee heel tevreden.

Hierna zat voor onze leden de wedstrijd erop en kon er genoten worden van de vrije dansen in de klassen jeugd tot en met senioren. Vooral de vrije dans van de Portugese Diana Cunha Ascencao ( vorig jaar 5e bij de EK) maakte veel indruk.

Na de wedstrijd werd er weer getraind voor het gala en na de training was er een warm buffet voor de deelnemers en publiek.

Om 21 uur kon dan eindelijk het gala beginnen. Het gala werd vakkundig aan elkaar gepraat en gepresenteerd door Ciska Dijkema. Tijdens dit gala kon het publiek nogmaals genieten van de vrije dansen van alle winnaars. Ook werd er groepsgewijs door alle klassen een deel van de verplichte dansen gereden. Een heel ander gezicht dan tijdens de wedstrijd mede omdat de spanning er nu af is. Ook kon er nog genoten worden van optredens van de groep Rolling NL en het groot kwartet en kleine groep van Rolling 90. Tot slot lieten alle deelnemers het nummer zien waar ze met zijn allen voor hadden getraind. Heel knap om te zien dat in vrij korte trainingstijd van een uurtje onder leiding van Rona door zo’n grote groep een leuk shownummer opgevoerd kan worden! Ook leuk om te ervaren dat sport verbroederd en hoe een wedstrijd op zo’n manier gezamenlijk kan worden afgesloten.

De deelnemers, aanwezige ouders en trainsters hebben genoten van deze wedstrijd en bedanken de organisatie en vrijwilligers van Rolling 90 heel hartelijk voor het organiseren en in goede banen leiden van deze wedstrijd.

Uitslagen zijn hier te vinden.

De vrienden van KRC Rolling