Sinds mensenheugenis worden er belangrijke en minder belangrijke zaken uitgevonden, soms door hele slimme mensen, soms toevallig en duizenden jaren geleden door de Neanderthalers.

 

Onbelangrijke uitvindingen kunnen we allemaal wel verzinnen, maar wat zijn nou de echt belangrijke uitvindingen, die er nog steeds toe doen? Vuur, is toch een levensbehoefte geworden, we kunnen niet zonder. De telefoon, we kunnen zonder maar het apparaat beheerst wel ons leven. Internet, volgens vele de belangrijkste uitvinding voor de mensheid.

 

En wat is nou de, in mijn ogen, meest belangrijkste uitvinding ooit? We hebben er allemaal mee te maken, vrijwel dagelijks, we kunnen echt niet zonder. Inderdaad, wielen. Begonnen als houten ondingen zijn ze in de loop van de eeuwen geworden tot wat ze nu zijn. In alle maten, met wiellagers, gevuld met lucht, voorzien van mooie velgen en ga zo maar door.

En al deze wielen doen zwaar werk, ze brengen onze auto’s waar we ze willen hebben, vrachtwagens bezorgen goederen zodat wij te eten hebben en een huis kunnen inrichten. We sporten ermee, op de fiets, of in jullie geval, onder de rolschaatsen. En vaak zonder dat we er bij nadenken, of er zelfs maar voor zorgen!. Ook wielen hebben liefde nodig. Een autoband heeft af en toe wat lucht nodig, en rolschaatswielen, en dan vooral de lagers, af en toe wat vet. Tevens het vuil verwijderen, want ondanks dat de lange haren van de dames in een staart geknoopt zijn kom ik regelmatig haren tegen tussen de lagers en rond de assen.

Dus, de komende vakantie allemaal even de wielen onder handen nemen, en als je het zelf niet kunt even papa lief aankijken. De wielen en lagers zijn dan allemaal weer netjes schoon, en kunnen na de vakantie weer doen waar ze voor bedoeld zijn, jullie allemaal laten “zweven” over de vloer.

 

De schrijver

De vrienden van KRC Rolling