We hebben er allemaal wel een paar gehad, een idool. Of het nou de Beatles waren, de Rolling Stones, Johan Cruijff of Epke Zonderland, allemaal spiegelen we onszelf wel eens aan een sport of muziekgrootheid, en dromen we er wel eens van om net zo goed als hen te kunnen zijn, zodat de jeugd zich weer aan ons kan spiegelen.

Enkele weken geleden was ik getuige van een heldenverering, die helaas desastreus eindigde. Op 3 november was ik in sportcentrum Galgenwaard aanwezig om te kijken naar het clubkampioenschap van zeer jeugdige turners, variërend in de leeftijd van 4 tot 14 jaar. En 1 senior van een jaar of 20. Er werd gestreden in diverse leeftijdsgroepen, waarbij kereltjes van nauwelijks 4 jaar koprollen lieten zien, en de al wat grotere jongetjes al een echte turnoefening lieten zien. Zo ook de senior, die als een ware Yuri van Gelder zijn oefeningen deed, om daarna met ontbloot maar imposant bovenlichaam richting de aanwezige turnsters te lopen, die al waren gearriveerd om na de jongens te turnen voor het kampioenschap.

Tijdens elke oefening die de beste man deed zaten alle kinderen die niet aan het turnen waren gebiologeerd naar hem te kijken, alsof Epke Zonderland zelf aan het werk was. Deze jongen was in hun ogen een held, een idool en allemaal keken ze naar hem, hopend om in de toekomst net zo goed te kunnen worden.

Na dat alle berekeningen waren gemaakt kwam de prijsuitreiking, waarbij het jongste kindje eerst mocht komen om daarna steeds verder te gaan met oudere kinderen. Het eerste kereltje stapte van het ereschavot af, en gaf daarna alle kinderen die in de prijzen waren gevallen een hand en feliciteerde hen. En eindelijk, na lang wachten kwam ook de senior op het schavot, werd benoemd tot clubkampioen, kreeg zijn medaille en de wisselbeker, stapte van het schavot af, om vervolgens de uitgestoken hand van het kleine kereltje totaal te negeren, wat het mannetje niet begreep.

Na het signaal: afmarcheren, liep de senior niet mee, rukte zijn eremetaal af en ging vrolijk zijn gespierde torso showen aan de onder de indruk zijnde dames, een antiheld was geboren. Kennelijk heeft deze jongen, alsmede zijn clubleiding niet door dat hij als oudere een voorbeeld dient te zijn voor de jongere generatie. Ik ken 1 jongetje dat zich niet meer aan deze persoon zal spiegelen……

De vrienden van KRC Rolling